Droge ogen

Droge ogen kunnen meerdere oorzaken hebben. De twee hoofdoorzaken van droge ogen zijn een verminderde productie van tranen en verstoppingen of andere afwijkingen in de meiboomklieren.

Klachten

Voorheen dacht men dat een tekort aan traanvocht de hoofdveroorzaker was bij droge ogen. Dit verklaart waarom er zoveel comfortdruppels worden voorgeschreven. In de afgelopen jaren is gebleken dat een verminderde traanproductie maar bij een klein gedeelte van de gevallen het probleem blijkt te zijn. De hoofdoorzaak is bijna altijd een afwijking aan de lipidelaag. Door de verstopping wordt de toplaag van de traanfilm minder stabiel (de lipidelaag). De verminderde stabiliteit zal ervoor zorgen dat de waterige laag van de traanfilm sneller openbreekt, wat zorgt voor de droge ogen klachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Branderig gevoel in en rondom de ogen
 • Vermoeid gevoel
 • Wazig/instabiel zicht
 • Gevoel dat er iets in het oog zit
 • Jeukend gevoel
 • Last van autolampen
 • Vast geplakte oogleden
 • Last van airco, rook of andere externe factoren
 • Verminderd draagcomfort van contactlenzen
 • Tranende ogen (bij tranende ogen wordt er niet heel snel gedacht aan problemen met droge ogen. De traanreflex wordt veroorzaakt door het openbreken van de traanlfilm, waardoor het oog “bloot” komt te liggen. Dit heeft als gevolg dat het oog gaat tranen).
Healthy glands
Atrophied glands
Droge ogen meisje

Meibomklieren

Meibomklieren zijn deels vergelijkbaar met longen. Het bestaat uit meerdere "kamers" die leiden naar een centrale uitgang in het ooglid. De klieren produceren een olieachtig product. De kliertjes bevinden zich in de onderste en bovenste oogleden. Tijdens het knipperen zorgt het voor de verdeling van de traanfilm over het oogoppervlak doordat het olieachtige product uit de klieren van meibom wordt gedrukt.

Dit is volgend ons, de reden waarom de klieren steeds vaker verstopt raken en waarom er steeds meer mensen met droge ogen klachten voorkomen in onze samenleving. Tijdens computer werk is onze knipperfrequentie een stuk lager dan deze normaal is (van 10-20 keer per minuut naar ongeveer 5 keer per minuut, waarvan veel ook nog eens een onvolledige knipperslag is). Hierdoor wordt de kans op droge oogleden verhoogd.

De traanfilm bestaat uit drie verschillende lagen. Vanaf het oog gezien, een mucus laag, waterige laag en lipide laag. De mucus laag (slijmlaag) zorgt voor hechting van de traan aan het oog. De waterige laag. Deze zorgt voor verzorging en bescherming van het oog. De buitenste laag is de lipide (olie laag) laag deze zorgt voor verminderde verdamping en stabilisatie van de traan. Verstoppingen in de meibomklieren, ook wel meibomklierdysfunctie  zijn bijna altijd het heftigste in de onderste klieren. In de afbeelding hierboven (figuur 1) zijn de gevolgen zichtbaar van de verstopte meibomkliertjes. Van rechts naar links is het verloop zichtbaar, hoe langer de klieren verstopt zitten hoe meer de atrofie toeneemt.

De klachten ontstaan dus vrijwel altijd vanuit onstabiliteit van de olielaag. Hierdoor is het logisch dat oogdruppels voor droge ogen maar kort voor verlichting zorgen. Doordat dit slechts een tijdelijke oplossing is, is dit geen ideale droge ogen behandeling. Droge ogen verhelpen kan beter met een professioneel IPL-apparaat, omdat dan de oorzaak wordt aangepakt.

Verstoppingen kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Leeftijd, komt vaker voor bij mensen boven de 40
 • Medicatie, voor behandeling van acne, hormoon therapie, antidepressiva, antihistaminica
 • Hormoonschommelingen, zwangerschap of menopauze
 • Het te lang dragen van contactlenzen
 • Immuunsysteemaandoeningen, zoals acne, rosacea, psoriasis, artritis, Sjögren’s syndroom.

 

Consumenten

Interesse in een IPL behandeling? Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
nl_NLDutch